Svibanjski zdravstveni dani održani 40. put

Svibanjski zdravstveni dani održani su 40. put u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića u organizaciji karlovačke podružnice Hrvatskog liječničkog zbora i Opće bolnica Karlovac. U sklopu manifestacije održana je i prezentacije projekata koje provodi Karlovačka županija te ustanove kojima upravlja.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je bolesti krvožilnog sustava, a manifestacija je i ove godine privukla velik broj sudionika, kako liječnika i zdravstvenih djelatnika, tako i građana.

Bolesti krvožilnog sustava su u Hrvatskoj, ali i brojnim zemljama svijeta jedan od vodećih uzroka smrti, tako da se radi o problemu o kojemu treba govoriti. Prevencija je živjeti zdravo, poručuju liječnici.

Osim predavanja o bolestima krvožilnog sustava, Svibanjski zdravstveni dani bili su dobra prilika za prezentaciju projekata koje Karlovačka županija provodi, a vezani su uz zdravstvo.

Projekt KAžu zdravlje vrijedan je 11,5 milijuna kuna, a uključeno je šest domova zdravlja u kojima će se nabavljati dijagnostički aparati i terapeutska sredstva te izvedeni građevinski radovi. Glavni cilj je smanjiti čekanje u bolnici.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije partner je u nacionalnom projektu Živjeti zdravo. Ustanova za zdravstvenu njegu u kući Karlovac partner je u prekograničnom europskom projektu s ustanovama iz Hrvatske i Slovenije. Dom zdravlja provodi projekt vezan uz palijativnu skrb.

Osim projekta koji su u tijeku, u planu su i novi. Dom zdravlja u Slunju dobio je 450 tisuća kuna za fizikalnu terapiju, 200 tisuća kuna za obnovu stolarije Doma zdravlja Ogulin, preko projekata je osigurano i 500 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu Doma zdravlja na Dubovcu. Tu je i 150 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju za Regionalni centar hitne medicinske pomoći. Očekuje se da će proći i projekt energetske obnove Specijalne bolnice Duga Resa, vrijedan 10,5 milijuna kuna te energetska obnova objekta na Baniji karlovačkog Doma zdravlja, vrijedna dva milijuna kuna.