Tematska šetnja na Katoličkom groblju Dubovac

U povodu “Tjedna otkrivanja europskih groblja” koji se obilježava od 28. svibnja do 03. lipnja, tvrtka Zelenilo je, kao član Udruge značajnih groblja u Europi organizirala tematsku šetnju na Katoličkom groblju Dubovac pod nazivom “Povijest nastanka Katoličkog groblja Dubovac” i to u društvu umirovljene profesorice Marinke Mužar. Glavni cilj ove tematske šetnje bilo je prezentirati vrijednu baštinu i turistički potencijal, ali i podsjetiti na to da je ovo groblje jedan poseban prostor sjećanja na prošlost i na sve karlovačke znamenite ličnosti.

Groblja su vrijedan dio kulturno povijesne baštine Karlovca, a sva četiri na Dubovcu zaštićena su i kod Ministarstva kulture. Profesorica Mužar, koja je ujedno i jedna od autorica knjige o Katoličkom groblju, objasnila je kako o povijesnom značaju mogu govoriti nadgrobni spomenici, kao i svi prezentirani stilovi 19. i 20. stoljeća, od simbolizma do moderne.

Tematskoj šetnji pridružile su se i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vesna Ribar te profesorica povijesti u karlovačkoj Gimnaziji, Natalija Jadrić.