KABA

Održana tribina Upoznaj me bolje: Tko su samozastupnici

U karlovačkoj Gradskoj knjižnici Udruga za samozastupanje u partnerstvu s Centrom za pružanje usluga u zajednici Ozalj i uz financijsku potporu Ministarstva demografije organizirala je tribinu pod nazivom Upoznaj me bolje. Bila je to prilika na kojoj su samozastupnici predstavili sebe, tko su oni i koji je njihov cilj.

Dijana Borović Galović, ravnateljica centra Ozalj ispričala je kako su samozastupnici osobe s invaliditetom koje su dobile svoju priliku da se bore za svoja prava. Danas neki od njih više ne žive u ustanovi već u organiziranom stanovanju i važno je da znaju svoja prava i da se mogu pozvati na njih.

Još 2011. godine Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije osigurao je dvije vrste usluga za osobe s invaliditetom: uslugu inkluzivnog volonterstva i socijalnog mentorstva kojim su pokazali da i osobe s intelektualnim oštećenjima mogu biti volonteri i pomagati nekome.

Samozastupnici su na tribini iznijeli svoje planove, a planovi su im nadoknaditi vrijeme koje su proveli u domovima, naučiti o svojim pravima i obvezama u društvu. Žele se baviti poslovima koje vole kako bi bili korisni u društvu i stekli izgubljeno samopoštovanje, ispričali su na tribini.

Na tribini su predstavili i novu brošuru koju su izradile osobe s intelektualnim teškoćama ‘Konvencija o pravima osoba s invaliditetom – Članak 12: Jednakost pred zakonom. Članak je to koji govori o tome kako sustavna praksa lišavanja i ograničavanja poslovne sposobnosti koja se primjenjuje prema osobama s invaliditetom predstavlja izravan udar na njihovo temeljno ljudsko pravo na jednakost pred zakonom.

omicron