Dani draganića

U Ribnik stigao kip Jurja Križanića

Povodom 400. godišnjice rođenja Jurja Križanića općina Ribnik dobila je donaciju grada Zagreba za postavljanje kipa. Juraj Križanić rođen je u Obrhu kraj Ribnika. Njegove ideje su žive i nakon 400 godina, rekao je tom prigodom načelnik Ribnika Željko Car.

Juraj Križanić bio je hrvatski pisac, svećenik i politolog koji je zastupao ideju o Crkvenom sjedinjenju svih Slavena, ali i sjedinjenju u jeziku. Križanića u Ribniku smatraju promicateljem sloge među narodima.

Kip je napravila Marija Ujević Galetović, napravljen je iz bronce i težak je oko dvjestotinjak kilograma.

Kip je stigao u četvrtak i tada je postavljen u centru Ribnika, a u nedjelju će biti i svečano otkriven. U nedjelju će posjetitelji moći uživati u koncertu Zagrebačkih solista i Zbora Hrvatske radio televizije koji će među ostalim izvesti jedinu skladbu posvećenu Jurju Križaniću. Bit će to praizvedba uglazbljene poeme “Svi su putevi jedno” Ivana Goluba. Isto tako moći će prošetati Stazom Jurja Križanića prema ostacima Dvora Križanić u Obrhu. Na putu kroz šumu bit će izvedba izvornih ribničkih pjesama. U programu je navedeno i čitanje nagrađenih učeničkih radova te ručak u šumi za sve posjetitelje.

Svečanost obilježavanja 400. godišnjice rođenja Jurja Križanića odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba te gradonačelnika Milana Bandića.