U Lasinju stigao automatski vanjski defibrilator

582

U općini Lasinja postavljen je automatski vanjski defibrilator. U Karlovačkoj županiji to je deseti takav uređaj, a u Hrvatskoj ih je do sada postavljeno više od 400. Obuku za korištenje defibrilatora prošlo je 12 mještana Lasinje, a u planu je da ih u jesen još nekoliko završi edukaciju.

Magdalena Jurmanović je jedna od polaznica koje su uspješno svladale edukacije te pokazale što su sve naučile. Naime, od 12 polaznika, 11 je bilo žena. Edukacija je bila jednodnevna, naučile smo dosta, ali nadamo se da ta znanja nećemo morati previše koristiti, kazala je Magdalena.

O vrijednosti ovog uređaja dovoljno govori podatak da su u posljednjih mjesec dana dva ljudska života u Hrvatskoj spašena zahvaljujući njemu. Iz Zavoda za hitnu medicinu pozivaju i ostale čelnike jedinica lokalne samouprave da se jave, jer ovakav je uređaj dobrodošao u svim sredinama.

Defibrilator, zajedno s kutijom u kojoj se nalazi te provedenom edukacijom vrijedan je 35 tisuća kuna. Želja je da se u sklopu edukacijskog dijela za pravilno pružanje prve pomoći osposobi što veći broj građana te je to najveća vrijednost ovog projekta.