Migranti krenuli prema Maljevcu – policija ih zaustavila

Grupa migranata koja je pješice krenula nešto prije podneva u pravcu Graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac zaustavljena je 200-tinjak metara od granice. Pregovori s migrantima trajali su nekoliko sati, jedna grupa tada je napustila prostor oko granice i vratila se u Veliku Kladušu, dok su ostali pokušavali prijeći na hrvatsku stranu.

Velik broj pripadnika policijskih snaga i iz BiH te Hrvatske kontrolirali su granicu tijekom cijelog dana. Migranti su pokušavali na silu prijeći granicu, ali ih je u tome policija spriječavala. Helikopter s hrvatske strane nadlijetao je područje granice. Ovo je prva veća migrantska kriza na Maljevcu, ali zbog velikog broja migranata u Velikoj Kladuši i okolici vjerojatno ne i posljednja.

Želimo prijeći granicu, samo to. Policija ne pušta ljude preko. Velik je broj ljudi, obitelji koje su došle, ali nas ne puštaju. Ne želimo ostati u Bosni, Hrvatskoj ili Sloveniji, to su nam samo usputne stanice, kaže migrant iz Iraka.

O hrvatskoj policiji imaju loše mišljenje, kažu da ih tuku i razbijaju im mobitele. Priznaju da su ilegalni migranti te na pitanje gdje su im dokumenti odgovaraju – mi smo izbjeglice i dokumente nemamo.

Želimo ići, možda u Njemačku ili Italiju. Moramo završiti našu rutu. Putujem već dvije godine iz Sirije. U Bosni sam zadnja dva mjeseca, priča jedan od migranata.

Kolegij Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša na danas održanoj sjednici donio je odluku da se tematska sjednica o migrantskoj krizi održi sutra s početkom u 11 sati. Nakon nedavnog ubojstva migranta u Velikoj Kladuši, Bosna i Hercegovina odlučila je pojačati nadzor nad priljevom migranata. Pretpostvka je da u državu ulazi od 30 do 60 novih migranata dnevno.