Europska komisija objavila je zajedničku metodologiju za usporedbu kvalitete prehrambenih proizvoda u EU-u

Članak pod pokroviteljstvom

Europska komisija objavila je zajedničku metodologiju za usporedbu kvalitete prehrambenih proizvoda u EU-u.

Zajednički istraživački centar (JRC), znanstvena služba i centar znanja Europske komisije, razvio je zajedničku metodologiju kako bi se nacionalnim tijelima za zaštitu potrošača omogućilo provođenje ispitivanja u kojima se uspoređuju sastav i svojstva prehrambenih proizvoda koji se u sličnoj ambalaži prodaju diljem Unije.

Svi prehrambeni proizvodi koji se prodaju u EU-u moraju biti u skladu sa strogim sigurnosnim propisima, a potrošače se mora informirati o ključnom skupu svojstava, posebno u pogledu zakonodavstva EU-a o označivanju hrane, te ih se ne bi trebalo zavaravati, primjerice ambalažom. Nacionalna tijela za sigurnost hrane i zaštitu potrošača dužna su osigurati da hrana stavljena na jedinstveno tržište bude u skladu s relevantnim zakonodavstvom EU-a.

Metodologija ispitivanja pomoći će nadležnim tijelima da utvrde stavljaju li se prehrambeni proizvodi na tržište u skladu s pravom EU-a.

Metodologija se temelji na ključnim načelima kao što su transparentnost, usporedivost, slično uzorkovanje i ispitivanje proizvoda.

Metodologija: Centar znanja za prijevare povezane s hranom i kvalitetu hrane

https://ec.europa.eu/jrc/en/page/eu-harmonised-methodology-testing-food-products-180814