KABA

Otkrivena bista Bernarda M. Luketića u Zagorju kod Ogulina

U čast pokojnom Bernardu Luketiću, nacionalnom predsjedniku Hrvatske bratske zajednice, uz bogat kulturnoumjetnički program, otkrivena je bista u Područnoj školi u Zagorju kod Ogulina, odakle je porijeklom. Tijekom života uvijek je humanitarno pomagao Hrvatskoj, posebno u Domovinskom ratu te nakon njega. Ovo je način da mu se zahvali za sve sto je učinio. Organizator je Hrvatska bratska zajednica Odsjek 2001 Frankopan Ogulin, a događaju je prisustvovalo stotinjak predstavnika Hrvatske bratske zajednice iz Amerike, na čelu s glavnim predsjednikom Edwardom Pazom.

Inicijativa da škola nosi ime Bernarda M. Luketića i da se u njoj postavi bista, potekla od ogulinskog Odsjeka Hrvatske bratske zajednice, znak je zahvale i poštovanja.

U Zagorje je ovim povodom stiglo oko stotinu članova Hrvatske bratske zajednice iz Amerike i Kanade raznih generacija, radosni što su u svojoj i domovini svojih predaka.

Ovog velikog čovjeka rado se sjeća i samo po dobru pamti i predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić, koji je godinama bio na čelu ogulinskog odsjeka Hrvatske bratske zajednice.

Svoju ljubav prema domovini kao i otvoreno srce Bernard Luketić prenio je i na svoju obitelj. Njegova kćer Berndette Luketić-Sikaras je u ime svoje majke Marte ovom prilikom darovala školi pet tisuća dolara te crkvi svetog Juraja tisuću.

Domaćini su goste toplo dočekali te im pripremili bogat kulturno – umjetnički program kao znak dobrodošlice i poštovanja. Izveli su ga učenici tamošnje Područne škole i kulturno-umjetničko društvo. Bistu su svečano otkrili unuci Bernarda Luketića Derek Hohn i Marko Kochis.