U Žakanju započela izgradnja tvornica peleta i energane na bio masu

Investicija norveških ulagača vrijedna je 18,7 milijuna eura

U poslovnoj zoni općine Žakanje položen je kamen temeljac za tvornicu peleta i energane na bio masu čija bi izgradnja trebala biti realizirana u sljedećih godinu dana. Investicija je to norveških ulagača, vrijedna 18,7 milijuna eura, a svečanom početku radova prisustvovala je i norveška premijerka Erna Solberg.

Ova investicija 20-tak je puta veća od godišnjeg proračuna općine Žakanje, pa će i on sada biti podebljan manjm dijelom sredstava. Važno je i to što će velik dio obrtnika u poduzetničkoj zoni imati novo grijanje. Većina radno sposobnih ljudi radi izvan općine, jedan dio i izvan države, a kako je ministar Tolušić napomenuo, nova će tvornica trebati i novu radnu snagu, pa postoji nada da se te ljude može vratiti.

Punih osam godina trebalo je da ovaj projekt dođe do faze izgradnje, a razlog tome je nekoliko problema čije je rješavanje potrajalo i tako usporilo cijeli proces. 2008. godine glavni problem bila je snaga električne energije, a u zadnjih godinu dana, u mandatu župana Jelića, trebalo je riješiti još dva velika pitanja, formalne prirode. Po svemu sudeći, ovo je samo početak direktne suradnje hrvatskih i norveških tvrtki, zahvaljujući memorandumu kojeg je norveška premijerka potpisala s našim premijerom Andrejom Plenkovićem. Sporazumi koje su potpisali norveška i hrvatska vlada, vrijedni su više od 103 milijuna kuna, a dio tog novca utrošit će se i za Karlovačko područje, točnije za geotermalne izvore.

Zasada je sva pozornost usmjerena na završetak radova u Žakanju, a uspjeh tog projekta ovisit će i o svim daljnjim ulaganjima stranih investitora.