Već 5. godina za redom u sklopu proslave rođendana grada Karlovca u Zorin domu se održava hrvatska flautistička akademija. Ove godine očekuje se 30-ak polaznika iz raznih zemalja s kojima će raditi eminentni profesori na čelu s Williamom Bennettom, uvaženim engleskim flautistom. Akademija počinje s radom sutra i traje do 13. srpnja.

Dodatni korak u razvoju Hrvatske flautističke akademije kojom je do sada prošlo više od 150 polaznika iz 25 zemalja svijeta je potpisivanje pisma namjere o dugoračnoj suradnji između Zorin doma i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Suradnje i kontakata nikad dovoljno, u tome je i najveća vrijednost flautističke akademije koju je ove godine prepoznalo i podržalo Ministarstvo kulture s 20 tisuće kuna. Uloga Muzičke akademije bit će približiti stranim polaznicima glazbeno školovanje u Hrvatskoj, ali i upoznati ih sa skladbama hrvatskih skladatelja za flautu. Osim polaznika, u tonovima flaute prilike će imati uživati i svi zainteresirani Karlovčani. Gala koncert profesora na rasporedu je u ponedjeljak, 9. srpnja, a u četvrtak, 12. srpnja, će biti završni koncert polaznika.

Hrvatska ima kvalitetne nastavnike flaute, a posljednjih godina flauta je treći po redu instrument nakon gitare i klavira za koji su mladi zainteresirani. Ovakvi događaji sigurno doprinose promociji flaute.