KABA

Molitveno kulturni skup na temeljima razrušene crkve sv. Ćirila i Metoda

Na blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda 5. srpnja, u molitvi i sjećanju na razrušenu crkvu sv. Ćirila i Metoda koja je nekad bila na granici župa ujedinile se franjevačka župa Presvetog Trojstva i župa BDM Snježne Karlovac – Dubovac kao i Nacionalno svetište svetog Josipa.

Povod ovom međužupnom molitveno – kulturnom susretu bila je 70. godišnjica od početka rušenja velebne crkve sv. Ćirila i Metoda. Na prostoru srušene crkve sv. Ćirila i Metoda okupljene vjernike iz nekoliko karlovačkih župa pozdravio je mons. Antun Sente ml., župnik Gospe Snježne, Karlovac – Dubovac jer je prostor i srušena crkva sv. Ćirila i Metoda nekad pripadao pod dubovačku župu.

O nastanu crkve sv. Ćirila i Metoda održao je prof. Tomislav Šegina, vjeroučitelj karlovačke gimnazije uvodnu riječ, a na njegovo izlaganje nastavio se vlč. dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar u Nacionalnom svetištu sv. Josipa koji je progovorio o djelovanju crkve sv. Ćirila i Metoda od 1910. do 1948. godine kao i njenom rušenju koju su tadašnje vlasti 1948. godine proglasile ruševinom s obrazloženjem da “ne predstavlja nikakvu arhitektonsku ili umjetničku vrijednost, to s te strane njezino rušenje neće predstavljati nikakav gubitak.” Povjesničari umjetnosti sigurno se ne bi složili s tim riječima ustvrdio je dr. Mikšić.

Okupljanje je u kulturnom smislu podržao Gradski muzej Karlovac predvođen ravnateljicom gospođom. mr. Hrvojkom Božić i revnim kustosom prof. Igorom Čulig kao i brojni karlovački mediji predvođeni gospodinom Matijom Perković i suradnicima

omicron