Okrugli stol o potrebama u turističko-ugostiteljskom sektoru

U karlovačkoj Trgovačko-ugostiteljskoj školi održan je Okrugli stol za analizu procjena potreba poslodavaca i polaznika u sektoru turizma i ugostiteljstva. Prisustvovali su predstavnici škole, HZZ-a, Hotela Labineca i Jadran Laguna iz Gradca kao i karlovačkih ugostitelja i hotelijera te lokalne i regionalne vlasti. Potrebe na tržištu rada su velike, a broj zainteresiranih radnika iz sektora turizma i ugostiteljstva premali.

Okrugli stol jedna je od aktivnosti predviđenih u projektu Gastro majstori koji je započeo u travnju a trajat će dvije godine. Svrha mu je zapošljavanje teže zapošljivih osoba u turističko-ugostiteljskom sektoru. Partneri TUŠ-a na projektu su HZZ PU Karlovac i Hoteli Labineca i Jadran Laguna iz Gradca. Ovom su prilikom iznijeli aktualne podatke i stanje u ovom sektoru.

Glavni cilj okruglog stola bio je prikupiti mišljenja od svih uključenih dionika, prvenstveno poslodavaca da iznesu svoje prijedloge kako realizirati programe predviđene projektom.

Potrebe na tržištu rada su velike, interes za upisivanjem ovih zanimanja je nešto veći ove godine, ali ne dovoljno pa je jedno od trenutnih rješenja obrazovanje odraslih koji žele raditi poslove u ovom sektoru. Slijedi formiranje stručnog tima koji će oblikovati nove kurikulume za obrazovanje potrebnih zanimanja.