KABA

Općina Tounj isključena iz minski sumnjivog područja

Hrvatski centar za razminiranje uručio je Općini Tounj potvrdu o isključenju iz minski sumnjivog područja “Površine uz rijeku Tounjčicu”. Radi se o 52.851 m2 koji su razminirani za 519 tisuća kuna. Sredstva su prikupljena dobrotvornom gala večerom “Večer za sigurne korake 2016.” u organizaciji Američke gospodarske komore koja od 2001.godine na ovaj način pomaže u razminiranju Hrvatske. Za Karlovačku je županiju ova humanitarna aktivnost organizirana već četiri puta.

U Republici Hrvatskoj ima još 385 km2 minski sumnjivog područja. Iako je planirano da sve bude razminirano do 2019., rok je produžen do 2026. godine.

U posljednjih 16 godina u razminiranju je puno pomogla i Američka gospodarska komora koja je humanitarnim akcijama “Večer za sigurne korake” prikupila oko 9,3 milijuna kuna. Samo za Karlovačku županiju organizirala  je akciju četiri puta.

Karlovačka županija je trenutno četvrta po zagađenosti minama s još 49 km2 u sedam gradova i općina, a najviše na području Općine Plaški.

S obzirom na složenost i opasnost razminiranja, svaki oslobođeni metar je veliki uspjeh i razlog za zadovoljstvo. Tako i ovo očišćeno područje općine Tounj puno znači njezinim žiteljima, ali i turistima. Prelijepa netaknuta priroda na ovom području pruža velik potencijal svima koji se odluče baviti turizmom.