LAG Vallis Colapis nositelj novog projekta usmjerenog na poticanje zapošljavanja u ruralnim područjima

“Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda” naziv je projekta usmjerenog na poticanje zapošljavanja u ruralnim područjima Karlovačke, Zagrebačke i Ličko-senjske županije. Projekt je financiran iz Europskog soc.fonda u 100% iznosu od 999.512 kuna, a provodi ga Lag Vallis Colapis s partnerima. Ciljana skupina projekta su nezaposlene osobe u ruralnim područjima, posebno mladi, žene i svi nezaposleni iznad 50 godina. Projekt je započeo prvog lipnja i trajat će 18 mjeseci, a cilj je osnovati 6 klubova za zapošljavanje koji će djelovati u Dugoj Resi, Ozlju, Ogulinu, Slunju, Otočcu i Pisarovini. Kroz te klubove namjeravaju se okupiti nezaposlene osobe s ruralnih područja koje se već bave poljoprivredom ili imaju uvjete za bavljenje istom, te im ponuditi stjecanje osnovnih poduzetničkih vještina.

Partneri na projektu su Lag Frankopan iz Ogulina, Ženska grupa Karlovac Korak, Grad i Karlovačka županija te poduzeće HR-Koncept d.o.o. iz Nedelišća u Međimurju koje već deset godina vodi uspješne web portale za prodaju isključivo domaćih poljoprivrednih proizvoda te putem izravne dostave kupcima na kućni prag pokriva tržište Hrvatske, Slovenije i Austrije. Svi partneri iz projekta, osim međimurskog HR Koncepta su već članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Karlovačkoj županiji pa projekt predstavlja dobar primjer suradnje koju Županija, Grad, LAG-ovi i udruge provode zajedno. Isto tako, Ženska grupa Karlovac Korak zajedno je s partnerima već provela jedan sličan te vrlo uspješan projekt pod nazivom “Partnerstvo za promjene i razvoj na lokalnom tržištu”.

U cijelu priču uključeno je i vijeće za tržište rada, kojemu je uloga sakupiti članove iz javnog, nevladinog i privatnog sektora, a sve u cilju jačanja samozapošljivosti i promocije deficitarnih zanimanja. Ovaj projekt je inače i dobar primjer povlačenja sredstava iz dva europska fonda. Aktivnosti pokrenute sredstvima ESF-a bit će nadopunjene izravnim potporama koje krajnjim korisnicima LAG-ovi daju iz Programa ruralnog razvoja.