U Jastrebarskom otvorena prva garaža s javnim električnim biciklima u Hrvatskoj

Danas je u Jastrebarskom otvorena prva garaža s javnim električnim biciklima u Hrvatskoj. Bicikli će se moći iznajmiti putem automatiziranog Nextbike sustava naplate. U ponudi su gradski i brdski električni bicikli.

Svi koji se zateknu u Jastrebarskom moći će se poslužiti električnim biciklima koji se nalaze u specijaliziranoj garaži u koju će moći ući putem registracije na terminalu, na internetskoj stranici ili na mobilnoj aplikaciji.

Sustav javnih bicikala, takozvani Nextbike, sada funkcionira u 17 gradova u Hrvatskoj. No u nijednom gradu do sada nije postojala javna garaža u koju se bicikli vraćaju već je sustav funkcionirao na drugačiji način. Bicikli su se pronalazili i ostavljali u blizini terminala.

Cikloturizam je europski trend, a otvorenje ove garaže s električnim biciklima važno je za razvoj cikloturizma na području cijele Zagrebačke županije, rekla je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Gradonačelnik je najavio da će cijelo područje Jastrebarskog i područje parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje dobiti više od 250 kilometara atraktivnih biciklističkih staza. Svi koji se žele voziti na ovim biciklima morat će izdvojiti 10 kuna za 30 minuta vožnje. ‘To nije puno s obzirom na cijenu električnih bicikala čija je pojedinačna prosječna cijena 2000 eura i malo tko si može priuštiti takav bicikl, smatra gradonačelnik Novosel.

Projekt je podržala Zagrebačka županija s 250.000,00 kuna, a Ministarstvo turizma s nešto više od 134.700,00 kuna. Na službenom otvorenju garaže sudionici su se zabavili na natjecanju u najsporijoj vožnji, što je bio i podsjetnik svima da u prometu ne treba žuriti već treba voziti prema pravilima.