Sve više turista u Zagrebačkoj županiji

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 57.304 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 22.173 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 35.106 gostiju bili su stranci, a preostalih 12.991 domaći gosti.

U prvoj polovici 2018. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a najveći porast dolazaka ostvarili su gosti s krajnjeg istoka – Koreje, Hong Konga, Tajvana i Japana.

-Vinske ceste, biciklističke staze, gastronomija, brojne manifestacije, neposredna blizina Zagreba te otvorenje novih hotela pretvorili su Zagrebačku županiju u cjelogodišnju destinaciju, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dodavši kako se na području županije intenzivno razvijaju i druge grane turizma.

-Otvorenje kompleksa Designer Outlet Croatia u Rugvici uz već postojeću IKEA-u, otvorilo nam je novi vid turizma, tzv. shopping turizam jer brojni autobusi koji su do sada išli prema Austriji, sada dolaze u Zagrebačku županiju. Također, u Dolinu kardinala u krašićkom kraju iz dana u dan dolazi sve više vjernika hodočasnika, a ono na čemu ćemo zasigurno brendirati Zagrebačku županiju je zdravstveni turizam , istaknuo je Kožić.

Naime, na području Zagrebačke županije, u Ivanić-Gradu, nalazi se Specijalna bolnica Naftalan koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu.

-U tijeku je 50 milijuna kuna vrijedna investicija kojom će se sadržajno obogatiti bolnica čije su prednosti u liječenju prepoznali pacijenti iz cijele Europe, rekao je župan Kožić, dodavši kako se završetak radova očekuje već u proljeće 2019. godine.