KABA

Završio rok za predaju zahtjeva za legalizaciju; u Županiji 1850 predanih zahtjeva

U Upravnom odjelu za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije, do isteka roka za predaju zahtjeva za izdavanje rjesenja o izvedenom stanju u najnovijem i najzadnjem valu (legalizacija) predano je sveukupno 1850 zahtjeva. Nadležnost Upravnog odjela proteze se uz šire područje grada Karlovca na jos 4 grada u županiji, te broj zaprimljenih zahtjeva iznosi u Karlovcu (dio karlovačkog područja za koji nije nadležan ured u gradu Karlovcu) 264 zahtjeva, Ogulin 527, Duga Resa 443, Ozalj 463 i Slunj 153.

Kao što je vidljivo, u Ogulinu je najveći broj predanih zahtjeva. Bitno je naglasiti da je ovo velika razlika u predanim zahtjevima u odnosu na prethodna razdoblja kad je broj zahtjeva bio i skoro devet puta veći.

To govori da su vlasnici nezakonitih objekata ipak detektirali potrebu ozakonjenja jer nelegalnost objekata izaziva daljnje probleme, a vlasnici su kroz legalizaciju ipak dobili lakšu mogućnost ozakonjenja i mogućnost provođenja jeftinijeg i bržeg postupka.

No, iako se godinama već spominje legalizacija i rok za dostavu zahtjeva je mnogo puta izrican u javnosti, kako nam kaže pročelnica županijskoga upravnog odjela Marina Jarnjević, nakon 30.6. je unatoč tome dobila nekoliko upita može li se i u srpnju podnijeti zahtjev.

Rokovi su određeni zakonom i za sad ne postoje naznake za produženjem, stoga je sad sav posao na nadležnom upravnom odjelu kako bi sto prije proveo sve preostale postupke legalizacije.
Za one građane koji nisu podnijeli zahtjeve za legalizaciju, njihovi objekti odnosno nelegalnost građevina ne podliježu nadležnosti županijskog upravnog odjela, osim ako ne postoji mogućnost izdavanja građevinske dozvole o čemu se sve zainteresirane strane mogu informirati,već će o daljnjim postupcima odlučivati resorno Ministarstvo te nadležne inspekcije.