Velike vrućine posljednjih nekoliko dana izazvale su i zdravstvene probleme kod kroničnih bolesnika. Zavod za javno zdravstvo i ove je godine izdao upozorenja kojih bi se trebalo pridržavati za vrijeme visokih temperatura.

Najteže se s vrućinama nose starije osobe i kronični bolesnici, no ni zdravi ljudi ne bi smjeli zanemariti visoke temperature i opasna zračenja kojima se izlažemo svakim boravkom na suncu. Velike vrućine mogu imati negativne posljedice na zdravlje, stoga je bolje preventivno djelovati nego kasnije imati problema, poručuju iz Zavoda.

Osobito starijim osobama, trudnicama, djeci i kroničnim bolesnicima savjetuje se ne izlaziti u razdoblju od 10 do 17 sati.  Ako ipak izlazite van, stavite zaštitu za glavu, sunčane naočale i obucite se u laganu, prozračnu odjeću. Važno je unositi dovoljno tekućine, izbjegavati kofein i alkohol. Olakšati može i tuširanje ili kupanje mlakom vodom.

Karlovčani imaju sreću što imaju četiri rijeke u kojima je poželjno potražiti osvježenje, no i tu treba pripaziti, nemoj te u rijeku ući odmah po doalsku na plažu ili zagrijani od trčanja.

Nemojte zaboraviti i kako bi klima uređaji trebali biti podešeni na do 7 stupnjeva hladnije nego vani jer inače izlazak izaziva prevelik šok za organizam. Osvježenje svakako potražite, no s oprezom.

Sve preporuke možete pročitati i na stranici Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

http://www.zjzka.hr/index.php/12-naslovnica-aktualno/1711-preporuke-za-zastitu-od-vrucine