Počast poginulim policajcima u Budačkoj Rijeci

Policijska uprava karlovačka obilježila je 27. obljetnicu pogibije trojice policijskih službenika u Budačkoj Rijeci. Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac poginuli su 4. kolovoza 1991. pri redovnom patroliranju, napadnuti iz neprijateljske zasjede. U patroli s njima bio je i policajac Nikola Rakocija, koji je tom prilikom teško ranjen.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća iskazana je počast ubijenim policijskim službenicima čija je pogibija označila i početak krvavog sukoba na našem području.

Važno je istaknuti kako nažalost osobe koje su organizirale i izvršile to ubojstvo do dana današnjeg nisu procesuirane, odnosno nisu kažnjene unatoč tomu što je hrvatsko pravosuđe poduzelo određene korake prema tim osobama, kazao je načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

Nakon krvavog ljeta 1991. još su brojne žrtve pale za slobodu Hrvatske, a zanimljivo je da je upravo na datum pogibije karlovačkih redarstvenika četiri godine kasnije krenula vojno redarstvena operacija Oluja koja je donijela slobodu Hrvatskoj.

Bratić je istaknuo i kako je dobro da je načelnik Mihajlović došao  odati počast poginulima: “To nam pokazuje da je na ovom području normalizacija odnosa među stanovništvom i svjesnost je očito toga da zločin je zločin neovisno od toga tko ga je počinio, kada, gdje i kako i to nas na neki način raduje”, kazao je.

Osim policijskih službenika i načelnika Općine Krnjak Dejana Mihajlovića, vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te supruga poginulog Mile Butine Jelena.