Predstavljena knjiga o afričkom misionaru “Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba”

305

U Crkvi Blažene djevice Marije u Jastrebarskom predstavljena je knjiga “Fra Vjeko Ćurić – Svetac našeg doba”. Predstavljanje je organizirano u četvrtak, 2. kolovoza, u suradnji Kreativnog studia Zvrk, Ogranka Matice hrvatske u Jaski, Kazališta Škrbe te udrugom Srce za Afriku.

Napustiti dom, obitelj i svoju zemlju te otići misionariti u Afriku poduhvat je kojemu se mnogi dive. Fra Vjeko Ćurić redovnik je koji je uz sve to spasio više od 100 tisuća ljudi te radio na promociji obrazovanja u afričkoj zemlji Ruandi. Fra Vjeko je ubijen u razdoblju ruandskoga poraća. Do izdavanja knjige o ovom nesvakidašnjem fratru, nije postojala nikakva literatura na hrvatskom jeziku.

Knjigu je napisao Željko Garmaz, koji redovito posjećuju Ruandu te je dobro upoznat s likom fra Vijeke. U razgovoru s fra Ivicom Perićem, misionarom u Ruandi, Garmaz je odlučio napisati knjigu o hrabrom fratru. Proces je trajao oko 2 godine a autor je posjetio 10-ak zemalja na dva kontinenta te razgovarao s 50-ak sugovornika koji su bili bliski fra Vjeki.

– Taj fratar je faca, kako volim reći, mangup, netko tko bi svi mi htjeli biti, ističe Željko Garmaz, autor knjige.

Knjiga je izdana prije više od mjesec dana a za sada je prodano 5 tisuća primjeraka. Na predstavljanju knjige bio je i fra Ivica Perić koji je nasljednik fra Vjeke u misiji u Kivumu u Ruandi. On je dobro upoznat s putem ruandskog junaka te nastavlja slijediti njegovo djelo promocije školstva, koje je , kako kaže, prioritet.

Osim mise i predstavljanja knjige prikazan je i kratki dokumentarni film koji je snimio Dino Senčar o svemu što se do sada napravilo u misijama u Kivumu.