Dani draganića

Radovi na Oružani u sljedećoj godini – uskoro Centri kompetentnosti

Karlovačka županija je uz pomoć 128 obrtnika i privrednika uspjela dobiti tri centra izvrsnosti. Oružana na Trgu bana Josipa Jelačića u prizemlju će imati centar izvrsnosti u turizmu, na prvom katu strojarstva, a na drugom elektrotehnike, dok će se u potkrovlju nalaziti prostori Veleučilišta. Građevinski radovi mogli bi krenuti već u idućoj godini, najavio je župan Damir Jelić.

Projekt je vrijedan oko 50 milijuna kuna, a ukupna površina koja će biti uređena donijet će oko 4.000 četvornih metara moderno uređenog prostora za sve generacije – od vrtićke djece do treće životne dobi. S predstavnicima obrtnika i poduzetnika danas su potpisani ugovori o suradnji s Karlovačkom županijom u provedbi ovog projekta.

Ako primjerice talentirano dijete iz Saborskog želi doći i sudjelovati u nekoj od radionica u Centru, županija će mu osigurati prijevoz, pojasnio je Jelić. U potkrovlju će biti smještena i moderno uređena dvorana s pogledom na Trg bana Josipa Jelačića koju će moći koristiti svi zainteresirani, kazao je Jelić.

O potrebi osnivanja ovakvih centara govore i poražavajući rezultati upisa ove godine – za deficitarna zanimanja limar, autolimar, alatničar i bravar ove godine nije se prijavio niti jedan učenik. Potrebno je mijenjati klimu, kako bi roditelji i djeca prepoznali prave vrijednosti. Stoga ne čudi što je županija već krenula u poduzimanje nekih koraka. Tako su primjerice ukinuta dva razreda ekonomskog usmjerenja u Trgovačko ugostiteljskoj i Ekonomsko turističkoj školi, dok je u Gimnaziji jedan razred općeg smjera manje, a jedan prirodoslovnog usmjerenja više.