Završeno 15. Svjetsko sveučilišno prvenstvo u Šangaju – naše četiri posade među deset najboljih

Završeno je 15. Svjetsko sveučilišno veslačko prvenstvo u Šangaju (Kina), a sve četiri hrvatske posade upisale su se među deset najboljih na planeti. U vrlo teškoj konkurenciji (Italija, SAD, UK, Njemačka itd.), na drugom kraju zemaljske kugle, uz nesnosnu vrućinu i vlagu te povremeno i veliku kišu, ali uz želju i borbu, hrvatski su studenti – sportaši redom izborili B, odnosno A finala.

Drugo mjesto u B finalu, odnosno ukupno 8. mjesto na prvenstvu, osvojio je Karlovčanin Dominik Šutalo u samcu, dok su 9. mjesta, odnosno treća u B finalu, pripala hrvatskim dvojcima – braći Luki i Marku Papu u dvojcu na pariće za lake seniore, te Lovru Banoviću i Marku Ukropinu u dvojcu bez.

– Rezultatom sam više nego zadovoljan, ukupno sam 8 od 15 prijavljenih posada. Cijelu sam sezonu veslao u dvojcu na parice i imao vrlo malo vremena za pripremu u samcu te je zbog toga bilo teško uhvatiti neki bolji rezultat. Postavio sam i svoj novi osobni rekord u samcu (7:19) što mi je pokazatelj dobre forme. Samnom je kao trener bio Mićo Mikulić, naravno pod ‘budnim okom mog trenera Minje’ iz Karlovca – kazao nam je Dominik Šutalo.

Naša rezultatski najuspješnija posada na ovoj svjetskoj smotri bio je četverac bez kormilara u sastavu Marko Križmančić-Lovro Anzulović-Petar Talijić-Mihalel GIrotto, koji su su svoj nastup završili kao 5. na svijetu iza Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Švicarske i Kanade, a ispred SAD-a.

Prvenstvo će biti službeno zatvoreno svečanom ceremonijom, koja je za Lijepu Našu posebno važna, jer će se na njoj upriličiti svečano preuzimanje zastave FISU – International University Sport, koju će Hrvatski akademski sportski savez (HASS) preuzeti kao domaćin idućeg izdanja ove velike svjetske smotre, a koja će se održati u Zagrebu 2020. godine.