Dani draganića

Riječno kino završava večeras na Petrovoj gori

Filmska turneja po cijeloj Karlovačkoj županiji – Riječno kino Kinokluba Karlovac traje već mjesec dana, a večeras završava ovogodišnji program.

Iako planiran za ponedjeljak 13. kolovoza, zbog pojave Perzeida, poznatijih pod nazivom Suze sv. Lovre, program na Petrovoj gori organizatori su pomaknuli na dan ranije – danas, na nedjelju 12. kolovoza.

Zalazak sunca u nedjeljno je poslijepodne najprikladniji trenutak za obilazak spomenika Vojina Bakića iz 1981. godine čiji ostatak inoksovih oplata komunicira sa svjetlom i prirodom dajući dojam pokreta ovog remek-djela memorijalne skulpture. Višenamjenski objekt koji nikad nije zaživio punim sjajom i koji je netaknut preživio Domovinski rat bit će predstavljen uz stručno vodstvo povjesničara Igora Jurilja posjetiteljima događaja od 19:30.

Nakon toga, po prvi puta Kinoklub Karlovac u 21 sat na platou ispod Spomenika na Petrovoj gori organizira filmski program – projekciju dokumentarnog filma Nostalgija za svjetlom. Nagrađivani čileanski dokumentarist Patricio Guzmán putuje na 10 tisuća metara nadmorske visine na najsuše mjesto na Zemlji, pustinju Atacamu, gdje se na vrhu planine okupljaju astronomi iz cijeloga svijeta kako bi promatrali zvijezde. Atacama je također i mjesto gdje visoka temperatura održava gotovo mumificirane ostatke političkih zatvorenika i ostalih žrtava čileanske diktature generala Augusta Pinocheta. Dok astronomi istražuju najudaljenije i najstarije galaksije, u podnožju planine, rodbina nestalih i nakon dvadeset pet godina tragaju za svojim najmilijma.

Remek djelo Nostalgija za svjetlom dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, među kojima posebno valja izdvojiti Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarni film, kao i činjenicu da se u anketi časopisa Sight and Sound 2014. godine našao na 12. mjestu najboljih dokumentarnih filmova svih vremena.

Nakon projekcije, Astronomsko društvo Beskraj organizira “Planetarij na otvorenom” – identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na zviježđe Perzeja i meteore. Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati upravo večeras. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Upravo je Petrova gora jedno od najboljih mjesta u Hrvatskoj za promatranje ove pojave.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.