Na Sarajevo Film Festivalu prikazan film Karlovčanke Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić

Na netom završenom 24. izdanju Sarajevo Film Festivala,u dvorani sarajevskog kina Cinema City, kao posljednji film od 16 izabranih u okviru dokumentarne selekcije publici je predstavljeno najnovije ostvarenje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, „IKEA for YU“, autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić.

Karlovčanima dobro poznata članica Kinokluba Karlovac, jedna od pokretačica i dugogodišnja direktorica Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala te Karlovačkog riječnog kina, Marija je sve do odlaska iz Hrvatske bila aktivni sudionik karlovačke kulturne scene.

Dinka Radonić autorica je i snimateljica brojnih kratkih filmova, a asistentica je direktora fotografije i na nekolicini dugometražnih filmova. Godinama snima kronike brojnih hrvatskih filmskih festivala ali i promotivne i video spotove te je dugogodišnja vanjska suradnica na HRT-u, a involvirana je i u edukativni segment filmske umjetnosti, prvenstveno kroz projekte u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Prikazani film prati Marijinu obitelj, koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. S obzirom na to da su Marija i njezina obitelj srpskog podrijetla te da su ostali živjeti u Hrvatskoj unatoč pritiscima nedavnog rata, jugoslavenski je identitet onaj koji im je bio najbliži. Marija je oduvijek smatrala da su njihovi obiteljski ideali ujedno i njezini vlastiti dok joj životni put nije krenuo u drugačijem smjeru. Kada je zasnovala vlastitu obitelj, počela je propitkivati svoje pa tako i obiteljske vrijednosti te je li to okruženje u kojem želi odgajati svojeg sina. Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za “novi početak” u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom u Švedskoj.

-Osjećaj gubljenja unutar potrage za vlastitim identitetom je nešto što se tiče svih mladih danas, ali ta se tema često zaobilazi iz ovih ili onih razloga. Ljudi ne žele priznati da su izgubljeni, pa smo mi probali što iskrenije i realnije prikazati odvajanje od gnijezda iz ugla jedne mlade žene, kćerke, sestre, supruge i majke i kako se te uloge često isprepliću i rade dodatnu konfuziju u potrazi za svojim mjestom pod suncem, izjavila je autorica Dinka Radonić.