Međunarodni dan nestalih osoba bit će obilježen u Karlovcu u četvrtak

U četvrtak 30. kolovoza u Karlovcu će se održati obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba – centralnog događaja za cijelu državu Hrvatsku.

Očekuje se dolazak dvjestotinjak članova udruga Saveza obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske, od Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Pakraca, Lipika, Petrinje, Siska, Čakovca, Varaždina, Zagreba i Zadra, koji će još jedanput upozoriti na tužnu sudbinu svojih nestalih članova obitelji.

Policija u Republici Hrvatskoj trenutno traga za 2.525 osobe, dok se najveći broj (oko 70 posto) odnosi na osobe nestale uslijed ratnih zbivanja za vrijeme Domovinskog rata.U Republici Hrvatskoj od 1991. godine prijavljeno je više od 21.000 nestanaka osoba, a najstarija prijava datira iz 1961. godine. Riječ je Justini Petje koja je posljednji put viđena 5. studenog 1961. u Zagrebu, a okolnosti njezina nestanka nisu poznate.

Sve počinje u četvrtak u 10,30 sati odavanjem počasti poginulim braniteljima, potom svetom misom u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, od 13 sati programom u Glazbenom paviljonu, a tijekom dana na Šetalištu dr.Franje Tuđmana bit će predstavljane aktivnosti u traženju nestalih.