KABA

Obilježena 27. obljetnica ‘Bedema ljubavi’ u Karlovcu

Obilježena je 27. obljetnica Bedema ljubavi u Karlovcu. Kraj spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domobranskoj ulici svi prisutni prisjetili su se kako je 29. kolovoza 1991. ispred garnizona JNA organiziran veliki prosvjedni skup na kojem su građani, posebno majke hrvatskih vojnika tražili da JNA pusti njihove sinove koji su nakon isteka vojnog roka ostali zadržani u JNA.

Nije bilo lako organizirati prosvjed ispred tadašnjeg Garnizona JNA prije 27 godina smatra Ljiljana Sablić koja je u to vrijeme bila predsjednica društva Hrvatska žena i suorganizatorica velikog skupa koji je proizašao iz takozvanog pokreta Bedem ljubavi.

Više od 10 tisuća građana tražilo je na tadašnjem skupu da se puste hrvatski mladići iz Jugoslavenske narodne armije, a ne da ih se prisilno zadržava i krše njihova temeljna ljudska prava.

Nakon tog prosvjednog skupa iskazan je i stav hrvatskih građana u Beogradu i Bruxellesu, a on je bio jasan: da se u Hrvatskoj ne radi o građanskom ratu već da se radi o agresiji na Republiku Hrvatsku.

“Danas je dan kad se možemo prisjetiti zajedništva i odlučnosti da se izborimo i ostvarimo naše ciljeve. Mislim da ima puno prostora i danas da tu energiju, koju smo tada iskazali, današnje mlade generacije primijene kako bi Hrvatska bila što uspješnija i bolja.’, rekao je Vitomir Begović, tadašnji suorganizator skupa.

Gradonačelnik Mandić kazao je kako je i danas potrebno inzistirati na zajedništvu kako bi se riješili pojedini problemi u društvu.