Dani draganića

Obljetnica je Kornatske tragedije – do kraja godine novi Zakon o vatrogastvu?

Hrvatska se danas prisjeća 12 smrtno stradalih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Jedna od najvećih tragedija u modernoj Hrvatskoj povijesti dogodila se prije 11 godina na otoku Kornatu. Žrtva koju su podnijeli vatrogasci tog dana poticaj je za daljnje bolje organiziranje službe, kazao je predsjednik “Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske” Goran Franković.

Sustav iz godine u godinu sve bolje funkcionira, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković na obilježavanju u Tisnom. S time se slažu i karlovački vatrogasci, no mjesta za pomake uvijek ima.

Pošto se ova obljetnica događa na kraju sezone, obično analiziramo ljetnu požarnu sezonu, možemo zaključiti  da svijest odgovornih tijela države je promijenjena i zbog sezone koja je prošle godine bila puno žešća nego ova. U proteklih godinu dana smo napravili određene pomake po pitanju ozbiljnih razgovora i predlaganja rješenja reorganizacije cijelog sustava koji se ne može dogoditi preko noći nego će se događati kroz tri do četiri godine.

Nisu to samo investicije u zastarjeli vozni park, opremanje vatrogasnih domova ili izgradnju novih nego je tu rješavanje radno – pravnog statusa profesionalnih vatrogasaca i općenito statusa dobrovoljnih vatrogasaca, kaže Franković.

To nam je zalog za budućnost koji moramo riješiti zbog svih naših kolega koji su u ovoj nemiloj tragediji izgubili živote. Puno smo odradili razgovora u analizi protekle sezone i od tada smo dobili zadatak nadležnog ministra da napravimo prijedlog Zakona o vatrogastvu koji neće biti samo parcijalno rješenje nego će obuhvatiti i niz izmjena u drugim zakonima.

Franković dodaje kako vjeruje da će zakonska i podzakonska regulativa biti riješena do kraja godine. Takve su smjernice, a takva je i dinamika donošenja dokumentacije. Realizacija bi krenula početkom sljedeće godine promjenom sustava, kaže Franković.