Dani draganića

Dubovčaki se okupili desetu godinu zaredom – prisjećali se odrastanja u karlovčkom kvartu

Na jubilarno 10. po redu okupljanje Dubovčaka 50+ u Pivnici Đovi na Dubovcu, u subotu 1. rujna 2018. godine, odazvalo se šezdesetak Dubovčaka. Skup su nakratko došli pozdraviti i čelnici Grada i Županije – karlovački gradonačelnik Damir Mandić i župan karlovački Damir Jelić.

Ovogodišnje okupljanje bilo je najbrojnije dosad a odazvali su se i Dubovčaki koji danas žive i u drugim dijelovima grada Karlovca. Dubovčakima se osjećaju i Ivan Gudasić iz Švedske i Romeo Fijan iz Švicarske koji su se odazvali na poziv i došli iz inozemstva kako bi prisustvovali tradicionalnom okupljanju Dubovčaka.

Dubovčaki su se spustili i do križa ispred Nacionalnog svetišta sv. Josipa da bi zapalili lampion i pomolili se te se tako prisjetili svih prijatelja, Dubovčaka i hrvatskih branitelja, kojih više nema među živima. Nakon molitve okupljene je pozdravio i mons. Antun Sente ml. rektor Svetišta te im ukratko objasnio značenje bakrenih vrata na glavnom ulazu Svetišta.

Inače susret je prije 10 godina, na inicijativu Tomislava Gerića, Berislava Glazera, Drage Špoljara i Tomislava Čavlovića, zamišljen kao druženje i prisjećanje na djetinjstvo i mladenačke dane provedene na Dubovcu. Dugogodišnja prijateljstva, kumstva i rodbinske veze ostala su nešto što ih povezuje tijekom godine i za cijeli život. Upravo zbog te inicijative zahvalnice su primili Gerić, Glazer, Špoljar i Čavlović.

Neformalni dio je po običaju potrajao nešto duže, uz domjenak ali i nezaobilazne dubovačke tamburaše i pjevače „Hajdu i Špeka“.