Oprez od provalnika – sve više krađa

336

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom srpnja i kolovoza prijavljeno je 197 kaznenih djela protiv imovine od kojih se 72 odnose na teške krađe i 100 na krađe. Od toga 23 kaznena djela odnose se na teške krađe provaljivanjem u kuće, stanove i vikend kuće.

Kako bi povećali razinu sigurnosti građana, a u cilju sprječavanja činjenja kaznenih djela protiv imovine i smanjenja posljedica kaznenih djela, PU Karlovačka građanima donosi nekoliko savjeta.

Neke od mjera samozaštite su zaključavanje ulaznih vrata, zatvaranje prozora i balkonskih vrata. Važno je i smanjiti izvor buke ako on onemogućava da se čuju posjetitelji. Uz kuću se ne bi trebale ostavljati ljestve i ostali predmeti koji omogućavaju lakše penjanje. Iz policije poručuju da se novac i dragocjenosti ne drže na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Novac i kreditne kartice ne bi se trebali dražiti zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Jedna od mjera opreza je i ne objavljivanje o odlasku na putovanja te kupnji novih predmeta za kućanstvo kao ni o posjedovanju ušteđevine.

Iz policije upozoravaju građane da ih u slučaju provale obavijeste te da ne pospremaju dom kako bi policijski službenici lakše došli do počinitelja.