Dani draganića

Konferencija u sklopu projekta BhENEFIT u Karlovcu

Predstavnici sedam država članica Europske unije okupili su se u Karlovcu na konferenciji pod nazivom “Diseminacija stečenih znanja na temu upravljanja zaštićenim povijesnim građevinama na području središnje Europe”. Cilj je znanja iz tih zemalja i način upravljanja povijesnim cjelinama primijeniti na karlovačku Zvijezdu.

U sklopu konferencije kroz zanimljiva izlaganja održane su konstruktivne rasprave na kojima su razmijenjeni zaključci, sličnosti i različitosti upravljanja povijesnim cjelinama u sedam zemalja: Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Italiji i Mađarskoj. Projekt BhENEFIT u sklopu kojeg se održava konferencija je vrijedan nešto više od milijun i 850 tisuća eura, a financira ga Europska unija u okviru Programa međunarodne suradnje “Interreg Central Europe”.  Hrvatski predstavnici su Grad Karlovac i REGEA.

Projekt je na polovici provođenja i traje do kraja 2019. godine. U sklopu projekta sudionici su već boravili u nekoliko europskih gradova kako bi na licu mjesta vidjeli na koji način upravljaju zaštićenim povijesnim cjelinama.

Korist od projekta očekuju u gradskoj upravi, odnosno službama koje se posljednjih godina aktivno bave Zvijezdom. Iz projekta u Gradu Karlovcu će se instalirati BIM model koji predstavlja simulaciju i optimizaciju procesa planiranja i izgradnje građevina na osnovu sveobuhvatnih digitalnih modela. Taj model nudi značajne prednosti u odnosu na tradicionalne metode projektiranja zato što u svakom trenutku omogućava pristup detaljnim informacijama o svim komponentama građevine.