Dani draganića

Sjajno otvaranje turnira- Hrvatice “razbile” Slovenke s visokih 6:2

U posljednje vrijeme naš je grad postao pravo nogometno središte. Nakon što smo uspješno odradili kvalifikacije za Olimpijske igre mladih te bili domaćini brojnih pripremnih utakmica mladih hrvatskih selekcija, sad se možemo pohvaliti organizacijom utakmica skupine 2 povijesnog prvog Europskog prvenstva u futsalu za žene. S obzirom da se prvenstvo u prvoj fazi igra turnirskim sastavom, u četiri grupe s po četiri ekipe, uz domaćine Hrvatsku, u Karlovac su došle i reprezentacije Rusije, Švedske i Slovenije.

Hrvatska je u ovim kvalifikacijama dobila izuzetno tešku skupinu, ali Karlovčani zato imaju priliku gledati trenutačno najbolju europsku i jednu od najboljih svjetskih ženskih futsal reprezentacija – aktualne svjetske viceprvakinje Ruskinje. Prvi dan turnira Šveđanke su pokazale kako itekako znaju i mogu protiv jakih Ruskinja, pa je utakmica završila neodlučeno 2:2, a poslije toga naše su uzdanice praktički pomele Slovenke s terena slaveći rezultatom 6:2.

Velik broj kvalitetnih igračica ima i Slovenija, iako su ovom prvom ogledu podbacile, što zbog pritiska, što zbog nedovoljne uigranosti. Naravno, ništa još nije gotovo, pa priliku za popravak imaju još u ogledima sa Šveđankama i Ruskinjama. Donosimo kratku izjavu slovenskog izbornika Dejana Krambergera, netom nakon završetka utakmice:

“Naš prvi poraz. Bili smo malo šokirani što su domaćini bili toliko premoćni i veći dio utakmice na našoj polovici terena. Bilo je jednostavno previše nervoze, previše nesigurnosti naših igračica i eto, pogreške se događaju. Primili smo 6 golova, neki su čak bili i smiješni, ali bez obzira na sve, moram priznati da su Hrvatice zaslužile pobjedu. Malo više sreće nam treba, pogotovo kod udaraca s deset metara. Uglavnom, idemo dalje.”

Prema riječima organizatorskog stožera, Hrvatska unazad nekoliko godina pokazuje velik interes za ženski futsal. Sve je to krenulo s promjenom politike Saveza, na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom, ali veliku ulogu u cijeloj priči ima i karlovački nogometni stručnjak Neven Šprajcer, koji obnaša ulogu koordinatora ovog natjecanja. Inače,u skupini jedan ovog kvalifikacijskog turnira, uz domaćina Španjolsku igraju Italija, Rumunjska i Poljska, u skupini tri uz domaćina Ukrajinu nalaze se Kazahstan, Mađarska i Bjelorusija, a u skupini četiri uz domaćina Portugal igraju Srbija, Češka i Finska. U drugi krug, odnosno polufinale, odlaze samo pobjedničke ekipe iz svake skupine. Nadajmo se da će jedna od tih ekipa biti upravo naša.