Tjedan mobilnosti i ove godine u Karlovcu

Europski tjedan mobilnosti i ove će godine biti obilježen u Karlovcu od 16. do 22. rujna. Ove godine obilježava se pod motom Mix and move, odnosno kombiniraj i kreni, a Grad Karlovac provodi ga u suradnji sa Savezom udruga osoba s invaliditetom i Policijskom upravom karlovačkom.

Cilj je potaknuti građane da manje koriste automobile, a više se kreću pješice, biciklima ili javnim prijevozom. U ovom tjednu želimo smanjiti broj automobila na parkiralištima, smanjiti broj automobila na ulicama, jer ako bar tako malim dijelom doprinesemo zdravlju i očuvanju okoliša mislim da smo puno učinili, kazala je Renata Kučan iz Grada Karlovca.

Savez udruga osoba s invaliditetom organizirat će aktivnosti namijenjene najmlađima. Edukativno – informativna šetnja “Nino te vodi po Karlovcu” je za djecu vrtićkog uzrasta, a cilj ih je senzibilizirati za pitanja osoba s invaliditetom. Animatori voditelji će biti osobe s invaliditetom, rekla je tajnica Saveza Veronika Lendler.

U sklopu ovog tjedna već niz godina provodi se i kampanja “Za pokret” u suradnji sa Savezom društava distrofičara. Ove godine bit će održana 22. rujna. Na pristupačnosti se u Karlovcu posljednjih godina napravilo puno, no mjesta za pomake uvijek ima, tako bi i vlasnici ugostiteljskih objekata trebali posvetiti pažnju svojim gostima s invaliditetom, kazala je Gordana Jurčević iz Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije.

Policija će održavati promotivne akcije kako bi se ukazalo na vozačima da vode računa o najranjivijoj skupini u prometu – djeci. Pozivam roditelje da se u Tjednu mobilnosti što manje koriste automobilom, jer ne smijemo zaboraviti situaciju da statistički gledano djeca još uvijek najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja, kazao je načelnik Postaje prometne policije Davor Boljkovac.

U sklopu Tjedna bit će dodijeljen i plavi cvijet pristupačnosti instituciji koja je do sada najviše učinila na prilagodbi osobama s invaliditetom.