Na današnji dan poginuo pukovnik Miroslav Peris – njemu u čast MIG iznad Karlovca

U OŠ Banija obilježena je 25. obljetnica od pogibije pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva , pukovnika Miroslava Perisa. Tim je povodom na inicijativu vodstva škole otkrivena spomen ploča bivšem učeniku.

Perisu u čast na samo 200 metara iznad Karlovca preletio je MIG Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Miroslav Peris rođen je 1. veljače 1961. Poginuo je 14. rujna 1993. kada je oboren iznad sela Stipan kod Vrginmosta.

14. rujan 1993. dan je za koji bih da se nikada nije dogodio, da nikada nije svanuo, ali želje su jedno, a stvarnost drugo. Ja sam se vratio, moj pratioc Miroslav Peris nije. Nakon izvršene zadaće, javio mi je: Vođo, pogođen sam. Poslije toga, pogođen je raketom. Završio je njegov život, rekao je njegov suborac brigadir u mirovini Ivan Selak.

Postoje inicijative i za imenovanjem škole Banija imenom Miroslava Perisa, tako da je moguće da će i to biti ostvareno u budućnosti.

Prvo je bio učenik Područne škole Hrnetić, a zatim Osnovne škole Banija. Bio je odličan učenik. Svjedoče ljudi koji su ga znali da je imao motiv i znao je gdje i kako nastaviti školovanje. Pred kraj školovanja, već se vidi 7. i 8. razred, svi svjedoče da je on znao da želi ići u vojnu pilotsku školu, rekla je ravnateljica Antonija Mastelić Milanović.

Perisov MIG nosio je ime Osvetnik Vukovara, a kako bi grad Karlovac uskoro trebao i potpisati povelju prijateljstva s Vukovarom, veza dvaju gradova bit će učvršćena.

“Navik on živi ki zgine pošteno”, tako je i s pukovnikom Perisom čije će ime zauvijek biti upisano u hrvatskoj povijesti, poručeno je s obilježavanja.