Projekt EDWARD (European Day Without A Road Death) provodi se od 2016. godine kada ga je pokrenula Europska mreža prometne policije tzv. TISPOL. Republika Hrvatska, zajedno sa ostalim državama Europske Unije i drugim europskim zemljama uključena je u ovaj projekt. Dugoročni cilj ovog projekta je smanjivanje i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama te senzibilizacija svih sudionika u prometu kako bi prilagodili svoje ponašanje pravilima u prometu.

Pojačanim prisustvom na prometnicama policija nastoji preventivno djelovati na ponašanje vozača u prometu. Tako je Karlovačka policija danas nastojala utjecati na svijest vozača, da se barem na trenutak zamisle i prisjete opasnosti koje su moguće u prometu.

Prve godine provođenja EDWARD projekta sudjelovala je 31 država i na dan održavanja akcije zabilježene su 43 smrtno stradale osobe, i tada je bilo čak 40 posto manje poginulih u prometu nego prethodne godine kada se projekt nije provodio. Prošle godine na dan provođenja EDWARD projekta u Republici Hrvatskoj je poginula jedna osoba, a ove godine je cilj da broja poginulih nema, rekao je Davor Boljkovac, načelnik Postaje prometne policije Karlovac.

Gestom koja označava broj 0, kao 0 poginulih u prometu, policija i vozači poručuju koji je cilj ove akcije.

Krećete li na put, ne vozite pod utjecajem alkohola, ne vozite rastreseni, prilagodite brzinu i vežite pojas. Postupanje suprotno od ovih naputaka za vozače i ostale sudionike u prometu moglo bi završiti kobno.