Na Obrtničkom sajmu održana Građevinska olimpijada

U sklopu Obrtničkog sajma održan je i Dan građevinara – natjecanje učenika i radionice. Organizatori su Mješovita industrijsko-obrtnička škola u suradnji sa Cehom građevinara i jednim građevinskim poduzećem. Učenici su se okušali u vožnji tački i zabijanju čavala. Svrha je promocija građevinskih zanimanja koja su iznimno tražena na tržištu rada.

Neki sudionici ove male Građevinske olimpijade pokazali su više spretnosti, neki manje. Ono čega nije nedostajalo nikome su velika volja i zavidan sportski duh. Najbrži i najprecizniji bili su učenici trećeg razreda Matija Puljak i Luka Lapić, koji se u MIOŠ-u obrazuju za keramičare-oblagače. To su već sada vrijedni mladići koji svoje radne navike i vještine razvijaju odmalena.

Građevinski sektor je danas jako razvijen, poslovi su u punom zamahu, ali unatoč tome, nema tko raditi pa je i ova Građevinska olimpijada jedan simboličan način promocije zanimanja, istaknuo je predsjednik Ceha građevinara Zlatko Peterlin.

Potrebu da se učenike na vrijeme motivira i podrži u njihovom izboru ovih zanimanja prepoznala je jedna karlovačka tvrtka iz građevinskog sektora koja je natjecateljima pripremila nagrade.

Prema riječima ravnateljice MIOŠ-a Snježane Erdeljac, prednost strukovnih zanimanja je što su tražena na tržištu rada i učenike posao čeka još dok i nisu završili školu. Kako bi ih pripremili za samostalan život bitni su svi, od roditelja, preko škole do poslodavaca.

Ono na čemu kao društvo moramo puno više raditi su razvijanje radnih navika i puno veće poštivanje rada i to od najranije dobi jer ono što sijemo u djecu, narast će tijekom godina. Da se ipak može, dokaz su ovi vrijedni mladi ljudi koji i prije svoje punoljetnosti pokazuju da znaju i žele raditi.