Otvorena izložba “Priča iz Staljinove ulice”

FOTO: Dinko Neskusil

 

Povodom Dana europske baštine 25. rujna 2018. godine u parku pokraj Gradskog kazališta Zorin dom, otvorena je izložba pod nazivom „Priča iz Staljinove ulice“, kojom se obilježava 70 godina od rušenja crkve Sv. Ćirila i Metoda u Karlovcu. Izložba će biti dostupna javnosti do 31. listopada ove godine.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić. S prigodnim programom nastupio je crkveni zbor svetog Vida Ladvenjak. Organizatori izložbe su Gradski muzej Karlovac i Dijecezanski muzej Zagrebačke nadbiskupije, uz potporu Karlovačke županije, Grada Karlovca i Nacionalnog svetišta svetog Josipa.

Ovom izložbom Gradski muzej Karlovac izlazi iz svojih prostora te želi na samom mjestu predstaviti kulturne i sakralne zanamenitosti našeg grada istaknula je mr.sc. Hrvojka Božić, ravnateljica gradskog muzeja Karlovac, te se zahvalili na svojim suradnicima, a na osobit način dr. Mikšiću koji je glavni inicijator ove izložbe. O izložbi su progovorili autori vjeroučitelj Tomislav Šegina, prof., kustos Igor Čulig, prof. i vlč.dr.sc. Vlado Mikšić, supsidijar u Nacionalnom svetištu.

„Svatko tko se bavio poviješću Grada sigurno je čuo za tu crkvu koja je od samih početaka imala vrlo interesantnu, rekao bi teatralnu povijest pa je s pravom zovu „crkva prkosa“. Usudio bih se reći da je prerasla u jedan od naših gradskih mitova. Kao da se o njoj zna puno, ali kada se počne o njoj pričati otvaraju se brojna pitanja bez odgovora“ na otvorenju je istaknuo vlč.dr.sc. Vlado Mikšić.