Dani draganića

Drainspotting – izložbe i radionice Alexa Fischera u Zagrebu i Karlovcu

Gostovanje nizozemskog umjetnika Alexa Fischera u Zagrebu i Karlovcu započelo je radionicom Drainspottinga u zagrebačkom AKC Medika. Sudionici na radionici upoznati su s dosadašnjim radom i razlozima pokretanja programa drainspotting nakon čega su i sami napavili preslike šahtova u Pierottijevoj, Jukićevoj i Savskoj ulici u Zagrebu. Predstavljanje u Zagrebu je, uz radionicu uključivalo i tzv. artist-talk gdje je umjetnik predstavio i svoje druge projekte, razloge pokretanja programa, upoznao polaznike i zainteresirane s nezavisnom scenom i programima okupljenim oko OT301 centra u okviru kojeg ima svoj umjetnički studio. U okviru prezentacije predstavljeno je i prvo izdanje autorove knjige radova Drainspotting: dis>COVER<ering THE (under)WORLD u koju je uz radove po svjetskim destinacijama kao što su New York, London, Sydney, Moskva, Rio de Janeiro uključio i radove nastale ovog svibnja u Karlovcu i Zagrebu.

Program se nastavlja večeras izložbom Fischerovih radova nastalih proteklih godina, ali i tijekom proteklih radionica u Karlovcu i Zagrebu. Izložba je postavljena u Autonomnom društvenom centru BEK u zagrebačkoj Nazorovoj 53 a otvara se u 19:00 sati. Nakon Zagreba, Fischer se vraća u Karlovac gdje će u galeriji karlovačkog Studentskog centra također biti postavljena izložba radova, a otvorenje je u petak, 12. listopada u 19.00 sati.

Program organizira KA-MATRIX u suradnji sa zagrebačkim AKC Attack!, autonomnih kulturnim centrom BEK i Studentskim centrom Karlovac.

Radionica i Izložbe provode se u sklopu projekata udruge KA-MATRIX, Street Art autobus 2018. kroz platformu Clubtura uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba – gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / projekt Centri znanja te programa Nova kultura _ Hibridni grad 018, poručuju iz KA-MATRIXA.