Dani draganića

Europska komisija razvila novi alat za potporu digitalnom poučavanju i učenju u školama

Europska komisija predstavila je novi alat kojim će svim školama u EU-u, Rusiji, Gruziji i Srbiji pomoći da preispitaju vlastitu uporabu digitalne tehnologije pri poučavanju i učenju. Projekt SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies, promišljanje o učinkovitom učenju promicanjem upotrebe inovativnih obrazovnih tehnologija) dostupan je 76,7 milijuna učenika i nastavnika u 250 000 škola u EU-u, a sudjelovanje u njemu je dobrovoljno. Zasad funkcionira na 24 službena jezika EU-a, a druge jezične verzije uvest će se naknadno. Sve zainteresirane škole (viši razredi osnovnih škola i srednje škole) mogu se prijaviti na platformi SELFIE te analizirati vlastiti rad u tom području. Komisija se nada da će u projektu do kraja 2019. sudjelovati milijun učenika, nastavnika i ravnatelja.

Kako funkcionira SELFIE?

Kad se škola odluči uključiti u projekt SELFIE, učenici, ravnatelji i nastavnici ocjenjuju niz kratkih tvrdnji kojima se istražuje uporaba tehnologije u podučavanju i učenju. Alat se sastoji od više modula pa škole mogu birati među ponuđenim tvrdnjama i dodati do osam prilagođenih pitanja koja odgovaraju njihovim potrebama i prioritetima. Za to je dovoljno izdvojiti nešto manje od pola sata. Nakon toga škola dobiva prilagođeno izvješće s rezultatima. Ono se može upotrijebiti za dijalog u školskoj zajednici o tome kako bi se digitalna tehnologija mogla još bolje iskoristiti pri učenju. Naprimjer, može se organizirati posebno osposobljavanje za nastavnike ili učenike informirati o temama kao što je sigurnost na internetu. Svi su odgovori anonimni i ne prikupljaju se osobni podaci. Rezultati se neće upotrebljavati za rangiranje škola ili obrazovnih sustava.
Komisija će prirediti i popratne materijale za škole kako bi im pomogla da nakon sudjelovanja povećaju uporabu digitalnih tehnologija.Osim toga istražuje i moguće sinergije s postojećim mrežama nastavnika i škola, posebno s platformom eTwinning, koja se financira iz programa Erasmus+ te je prerasla u najveću mrežu nastavnika u svijetu.

Više informacija dostupno je na internetskoj stranici projekta SELFIE na linku
https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital_hr