Dani draganića

Slovenski alpinist Viktor Grošelj održao predavanje u Karlovcu

Najpoznatiji slovenski alpinist, planinski vodič i spasilac, sportski učitelj i pisac Viktor Grošelj u Zorin domu je održao zanimljivo predavanje u kojem je govorio o ekspediciji na Makalu 1975. Inicijatori i glavni organizatori predavanja su CEIK “Braća Seljan” i Planinarsko društvo “Vrlovka”, a ulaz je bio u potpunosti besplatan.

Viktor Grošelj u svom je alpinističkom radu sudjelovao u više od trideset ekspedicija te osvojio 10 od 14 osamtisućnjaka na svim kontinentima. Njegovo bogato iskustvo inspiracija je i našem karlovačkom planinaru, Mladenu Kuki koji je pomno isplanirao svaki detalj ovog predavanja. Macalu je bio prvi Grošeljev osvojeni osamtisučnjak, ali i prvi općenito za slovenske alpiniste. Mnoge stvari, koje su do tad smatrane nemogućima, napravljene su baš te davne 1975. Alpinisti su se, između ostalog, popeli južnom stranom koja je slovila kao neispenjiva, a pokojni Marijan Manfreda vrh je osvojio bez upotrebe kisika.

Po završetku predavanja, svi zainteresirani mogli su kupiti Grošeljove knjige sa posvetom, a sav prihod od prodaje namijenjen je obitelji poginulog šerpe Ang Phu koji je život izgubio na Everestu davne 1979. godine.