Dani draganića

Zaštita na radu mora biti prioritet svakom poslodavcu!

Naglasak današnje sjednice županijskog Gospodarsko socijalnog vijeća bio je na zaštiti na radu. Statistiku i tip ozljeda na radu u prošloj godini prezentirao je ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović.

Zaštita na radu osnovno je ljudsko pravo, a obveza svakog poslodavca je osigurati sigurne i zdrave uvjete za rad. Karlovačka županija u tom je pogledu još uvijek poprilično savjesna, no i 400 ozljeda na radu, koliko je prošle godine prijavljeno u našoj županiji, previše je, istaknuo je Begović. Prosječna stopa na tisuću radnika prijavljenih ozljeda na radu u kumulativnom dijelu na mjestima i van mjesta rada, iznosi 13,01 posto u 2017. godini. U Karlovačkoj županiji je ta stopa 11,44 posto. Prema broju prijavljenih ozljeda na radu, najviše ih je u prerađivačkoj industriji, zatim u javnoj upravi te u djelatnosti trgovine na veliko i malo. Situacija u našoj županiji je nešto drugačija, nego što je na nacionalnoj razini gdje prednjače ozljede na radu u djelatnosti opskrbe vodom i odvodnji.

KARLOVACKO

S obzirom da su članovi Gospodarskog socijalnog vijeća većinom predstavnici sindikata i poslodavci, cilj ovog predavanja je bio prije svega preko njih  potaknuti veću angažiranost u radnim sredinama. Puno se može učiniti i kroz dnevnu operativnu suradnju, prije svega kvalitetnom procjenom rizika, a potom i provedbom unutarnjeg nadzora.

Dobar primjer u praksi je tvrtka DS Šmit iz Kupljenskog, koja je i ovogodišnji dobitnik priznanja za doprinos unapređivanju zaštite na radu. Ovo je odličan primjer, ističe Begović, kako se u jednoj rizičnoj djelatnosti kao što je kemijska industrija, može kroz međusobnu suradnju organizirati učinkovita zaštita.