Koliko znamo o kabalističkoj knjizi Sefer Jecira?

212

U Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića održano je predavanje posvećeno kabalističkoj knjizi Sefer Jecira, u prijevodu Knjiga oblikovanja. Knjiga sadrži bitne odlike Kabale- elemente učenja i duh Kabale, a njenu primjenu u meditaciji prikazao je predavač Miljenko Brkić.

Knjiga Sefer Jecira govori o slovima hebrejskog alfabeta, kojima je, vjeruje se, Bog oblikovao bića i stvorio svijet. Knjiga ima šest poglavlja, sadrži oko 1600 riječi o “trideset i dvije čudesne Staze Mudrosti”, deset “neizrecivih sfirot” i dvadeset i dva slova koji su temelj svega postojećeg. Datira negdje između trećeg i šestog stoljeća te se smatra jednim od najranijih tekstova židovskog misticizma.

Kad se govori o Kabali, većini ljudi prvo padne na pamet Madonna i crvena narukvica koja navodno pruža zaštitu te daje pozitivnu energiju, što baš nije tako. Kabala zapravo govori o sustavu koji uređuje cijelu prirodu – i svemir i svijet. Nije riječ o religiji jer ne postoji centralna figura,nema obreda i rituala. Cilj kabale je, ističu stručnjaci, da se čovjek poveže sa stvaralačkom silom koja stoji iza cijeloga svijeta i svemir. Ta povezanost omogućuje čovjeku da spozna unutarnji kompas koji ga onda vodi u životu.’

Uz knjigu Sefer jecira često se spominje i “Zohar” , u prijevodu knjiga sjaja, čiji se sadržaj temelji na “tumačenju smisla i riječi teksta”, u odnosima između smisla i riječi, mikro i makrokozmosa, viših i nižih razina postojanja, gornjih i donjih svjetova u stalnoj ovisnosti.