Dani draganića

Knjiga i film “Mit o Jasenovcu”

Povodom 150. obljetnice osnutka hrvatskog domobranstva Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Ogranak Karlovac organizirala je predstavljanje knjige i filma Romana Ljeljaka “Mit o Jasenovcu”. Radi se o rezultatima autorovih istraživanja povijesnih arhiva iz Beograda prema kojima je u Jasenovcu tijekom Drugog svjetskog rata likvidirano 1561 osoba, a ne kako se deteljećima tvrdilo.

Udrugu ratnih veterana Hrvatski domobran čini više od 50 ogranaka diljem Hrvatske, među kojima je i Ogranak Karlovac, koji je predstavljanje Leljakove knjige i filma organizirao povodom 150 godina od početka hrvatskog domobranstva.

“Mit o Jasenovcu” predstavljen je u mnogim hrvatskim gradovima te je izazvao dosta bure jer otkriva puno drugačije brojke o ubijenima u Jasenovcu nego što se desetljećima tvrdilo.

Istraživanjem dokumenata iz povijesnih arhiva u Beogradu utvrđeno je da je više od 20 tisuća zarobljenika s Kozare završilo u logoru Sajmište, a ne u Jasenovcu, kako se tvrdilo.

Da je žrtava u Jasenovcu bilo značajno manje potvrđeno je i temeljem iskopavanja na području logora Jasenovac, koja su se odvijala 1964. godine, kaže Leljak.

Prema njegovim saznanjima, utemeljenima na istraživanju, neka ubojstva, pripisivana događajima tijekom drugog svjetskog rata u Jasenovcu, zapravo su se dogodila nakon 1945. do 1948. godine.

Za ovu knjigu i film ljudi i Karlovčani su pokazali velik interes pa se u prepunoj Ilirskoj dvorani karlovačke Gradske knjižnice tražilo mjesto više.