Dani draganića

Ustroj Županijskog vatrogasnog operativnog centra Karlovac

Kakav je ustroj Županijskog vatrogasnog operativnog centra Karlovac i zašto žurne službe treba zvati na službene brojeve 112, 192, 193 i 194 pojasnio je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković na konferenciji za medije. Apelira na javnost da koriste sustav i da mu vjeruju jer je učinkovitiji.

Svi pozivi na 193 u Hrvatskoj su zbog organizacije operatera usmjereni na županijska središta i takav sustav funkcionira već pet šest godina. Sve pozive s mobilnih mreža primao je centar u Karlovcu, a pozivi s fiksnih mreža na jednistveni broj su preusmjereni od 1. travnja ove godine.

Organizacija Županijskog vatrogasnog operativnog centra Karlovac temelji se na tri zone, odnosno tri Vatrogasna operativna centra: Karlovac, Ogulin i Slunj. Zaprimanje dojave se vrši u središnjem tijelu, a to je Županijski vatrogasni operativni centar. Iako su i dalje ostali fiksni brojevi, 193 je prioritet za zvanje, ističe Franković.

Prema njegovim riječima, cilj je da se putem broja 193 aktivira sustav koji je učinkovitiji i funkcionalniji kad djeluje iz središta. Pozivom na službeni broj, informacija se kroz sustav proslijeđuje u eter radio veza i za maksimalno dvije minute od završetka poziva, najbliži ili najopremljeniji vatrogasci, ovisno o potrebi, izlaze na intervenciju.