KABA

100 godina Hrvatskog filatelističkog društva Karlovac

Hrvatsko filatelističko društvo Karlovac slavi sto godina. Tim povodom pripremili su Filatelističku izložbu članova svog društva, predstavljanje knjige 100 godina HFD Karlovac kao i predstavlajnje žiga, prigodne omotnice, maksimum karte i omotnice. Izložba će biti otvorena u Knjižnici za mlade sutra (16.11.) u 18 sati, a moći će se razgledati do 22. studenog.

100 godina kontinuiranog rada jedne udruge građana svakako je vrijedno poštovanja ali i ponosa, ističu članovi društva. Tijekom tih sto godina Društvo je prolazilo kroz razna razdoblja. “Bilo je tu svašta, od velike masovnosti i nekoliko stotina članova kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih do ruba rasformiranja 20-tih i 30-tih godina. Bilo je svađa i nesuglasica, čak i među osnivačima, a bilo je vremena kad su trgovci iz daleka dolazili u Karlovac. Sastajalo se u gostionama, slastičarnicama, privatnim stanovima, javnim prostorima, između policijskog sata i za vrijeme opće opasnosti na prvoj liniji bojišnice. Ipak usprkos svemu Društvo se okupljalo i redovito održavalo svoje godišnje skupštine (izostale su svega u nekoliko godina), preživjelo je ratove, političke, gospodarske i društvene promjene i cijelo vrijeme nosilo ime Hrvatsko filatelističko društvo Karlovac”, dodaju.

Iako je rad ovakvog društva najčešće oslonjen na trud i entuzijazam nekoliko članova u njihovom slučaju gotovo svi članovi u skladu sa svojim mogućnostima uključeni su u rad i sudjeluju u realizaciji projekata. Valja napomenuti da se na njihovim redovitim druženjima četvrtkom od 18 sati sakupi više ljudi nego na godišnjim skupštinama nekih mnogo ‘većih’ društava, a sudjelovanje i odlazak na promocije i izložbe svakom je članu društveni događaj najvišeg prioriteta. Društvo je uvijek bilo dio kulturnog i društvenog života našeg grada i dalo je nemali doprinos u njegovom razvoju.

Dio bogate dokumentacije predstavljen je u monografiji 100 godina HFD Karlovac, a na ovoj izložbi mogu se vidjeti prigodna izdanja društva izdana povodom raznih obljetnica i događaja, te odabrani primjerci literature kao i plakata koje je izdalo društvo povodom brojnih izložbi i godišnjica.

omicron