Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa 18. studenog

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa ove godine obilježava se 18. studenog. Obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa (FEVR), a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje 2011.– 2020. godine jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika.

Na razini Karlovačke županije i ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije, koji su zajedničkom suradnjom izradili prigodni letak kojim nastoje upozoriti i podsjetiti sudionike u prometu kako su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno. Nadalje, najčešći uzroci prometnih nesreća su greške ili propusti vozača i to nepropisna i neprilagođena brzina, alkohol, nedozvoljeno pretjecanje, oduzimanje prednosti prolaska.

U cilju informiranja sudionika u prometu, prometna policija ovaj prigodni letak sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke dijelit će u razdoblju od 16. do 18. studenog. Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu.