Dani draganića

Pripadnici 1.hrvatskog kontingenta vratili se iz Libanona nakon punih 6 mjeseci

U vojarni Kamensko u Karlovcu svečano su dočekani pripadnici 1. hrvatskog kontingenta iz operacije potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu . U misiji su proveli punih 6 mjeseci, daleko od svojih obitelji i prijatelja, a svojim radom i zalaganjem mogu samo služiti na ponos cijelom svom narodu.

Ukupno 52 člana kontingenta u misiju su ispraćena 18. travnja ove godine. Većinom su to pripadnici Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske, pod zapovjedništvom bojnika Željka Javorovića. Iako ispunjeni novim iskustvima, najviše su se razveselili povratku svom domu i obiteljima. Osim inženjerijskih zadaća potpore postrojbama i osoblju misije UNIFIL, hrvatski kontingent je izvršavao i zadaće pomoći lokalnoj civilnoj zajednici te sudjelovao u međunarodnim vježbama i obuci. Održavali su škole, centre za pomoć djeci s poteškoćama u razvoju, a pojedini su zaslužili i posebne pohvale za svoj iznimni doprinos cijeloj operaciji.

Očekivanja od vas bila su velika, jer niste bili samo vojnici, nego i veleposlanici Republike Hrvatske te HV-a. Iza vas je ostao trag svih inženjerijskih zadaća koje ste izvršili, no najvažnije je što ste pridonijeli svjetskom miru”, poručeno je danas svim članovima kontingenta.

Uz članove obitelji i kolege iz postrojbi, dočeku su nazočili i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Alpske brigade Julia (Brigata Alpina Julia) Talijanske kopnene vojske (L’Esercito Italiano) brigadni general Paolo Fabbri, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić, predstavnici postrojbi HV-a i Talijanske kopnene vojske, predstavnici MUP-a i drugi.