Dani draganića

Straško se vratio na Turanj

Dovršen je još jedan korak u programu konzervatorsko-restauratorskih radova koje Gradski muzej Karlovac provodi na predmetima Zbrike oružja i vojnih vozila Domovinskog rata izloženih na prostoru budućeg Muzeja Domovinskog rata na Turnju. Obnovljen je Straško, hrvatsko antiterorističko inženjerijsko oklopno vozilo M91, kojeg su početkom rata po jedan primjerak imale 110. i 129. brigada ZNG-a.

Na prostoru budućeg Muzeja Domovinskog rata na Turnju izložen je dio Zbirke oružja i vojnih vozila. Radi se o predmetima koji će biti dio vanjskog postava izložbe Karlovac 91.-95. Drugi dio će biti izložen u zgradi Kaliforniji.

Restaurirani su gotovo svi predmeti osim ostatka aviona MIG 21 kojeg planiraju konzervirati u proljeće. Ostatak je detaljno restauriran, konzerviran, počišćen i uređen.

Radovi su započeli 2013. u suradnji s pokojnim profesorom Draganom Dokićem. U programu su sudjelovali Hrvatska vojska, Javna vatrogasna postrojba Karlovac, Industrijska arheologija, Obrt za restauraciju, viši restaurator Zoran Kirchhoffer, Ferrum, obrt za restauraciju predmeta od metala, Ivica i Leonardo Ivančević. Financijsku podršku pružili su Grad Karlovac i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Ove je godine restauriran Straško, hrvatsko antiterorističko inženjerijsko oklopno vozilo M91. Izrađen je u riječkom Torpedu. Dio je improviziranih vozila nastalih početkom rata kad Hrvatska vojska nije imala ratnu tehniku. U Hrvatskoj ih je napravljeno ukupno 17.

Prilikom restauracije morale su se napraviti i nove podloge za vozila kao i novi nosači za vozila jer su dosadašnji drveni propali pa su sada stavljeni metalni koji bi uz kvalitetno održavanje mogli trajati puno dulje.