KABA

Sutra na Gradskom vijeću četvrti rebalans proračuna

Četvrti rebalans proračuna Grada Karlovca, za razliku od prethodne tri izmjene, neće donijeti povećanje, već smanjenje u gradskoj blagajni i to za 7,7 posto, odnosno 23,6 milijuna kuna, ako ga na sutrašnjoj sjednici usvoje gradski vijećnici. Do smanjenja je došlo najvećim dijelom zbog izostanka očekivanih prihoda iz državnog proračuna i europskih fondova.

Ukupni prihodi proračuna u zadnjem rebalansu su oko 23 i pol milijuna kuna manji nego što su bili planirani. Iznose tako 282 milijuna kuna. Radi se o prijenosu projekata koji iz objektivnih razloga u ovoj godini nisu mogli biti realizirani u ovoj godini pa se prenose u proračun za sljedeću. Jedan od najvećih i financijski najzahtijevnijih projekata je Karlovac 2, odnosno obnova vodoopskrbe i odvodnje u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, u što je ušla i Zvijezda.

Nedostatak u proračunu planira se ostvariti povećanjem komunalne naknade. Gradonačelnik Mandić ističe kako se tijekom javne rasprave po tom pitanju unazad mjesec dana nitko se nije javio ni prijedlogom ni opaskom. Povećanje bi na mjesečnoj razini po jednom obvezniku komunalne naknade iznosilo deset kuna. Smatra da to nije preveliko opterećenje i da je projekt vrijedan tog povećanja.

Sve će to biti na Dnevnom redu sutrašnje 18. sjednice Gradskog vijeća, kada će se pred vijećnicima naći još četrdesetak točaka.