Što Europska unija može ponuditi mladima?

Europe Direct centar Karlovac u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizirao je “Dijalog s građanima” s voditeljem predstavništva Brankom Baričevićem. Dijalog je namijenjen učenicima završnih razreda srednjih škola, a cilj je potaknuti ih na promišljanje o budućnosti Europe, ukazati im na koristi koje im EU pruža te ih potaknuti na kreiranje svoje budućnosti kroz izlazak na izbore za Europski Parlament koji će se održati u svibnju iduće godine.

Mlade danas najviše zanima kako će i hoće li se poboljšati uvjeti školovanja, velik interes pokazuju za Erasmus program, a naravno, nikad nije prerano ni razmišljati o budućem zaposlenju i razvijanju karijere. U tom pogledu, Europa nudi sudjelovanje u već spomenutom Erasmus programu, ali i u jednom novom pokretu- Europske snage solidarnosti. Cijela priča započela je prije dvije godine, s nadom da će oko 100 tisuća mladih iskazati interes za sudjelovanjem . Dakle, svi hrvatski građani, od 18-30 godina imaju priliku godinu dana volontirati u nekoj stranoj zemlji, upoznati nove kulture, činiti nešto korisno za širu zajednicu, ali i obogatiti svoj CV. Zanimljivo je istaknuti i da Erasmus, o kojem se puno govori, nije namijenjen samo studentima, već i mladim poduzetnicima. Onima koji su pokrenuli svoje poslove te na osnovi toga imaju pravo zatražiti financijsku potporu i otići u neku od zemalja članica na nekoliko mjeseci kako bi učili od uspješnih poslovnih ljudi, ovisno o području rada koje ih interesira.

Ilirska dvorana karlovačke Gradske knjižnice danas je stoga bila pretijesna za sve one koji su željeli prisustvovati Dijalogu. Bilo je tu učenika iz Gimnazije, Ekonomsko turističke škole, Šumarske,Trgovačko-ugostiteljske, pa i srednjoškolaca iz Duge Rese. Sudeći prema interesu, nema straha za budućnost mladih ljudi i njihovu aktivnost u svim važnim društvenim, političkim i kulturnim aspektima.