KABA

Međunarodni dan planina obilježili najmlađi u Gradskoj knjižnici

Međunarodni je dan planina. Obilježili su ga i najmlađi na Odjelu za djecu predškolskog uzrasta u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića. Tom su prigodom djelatnici “Osmice” Karlovac za mališane priredili prezentaciju o planinama, a zatim su se svi zajedno i likovno izrazili.

Osmica- društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti redovito u suradnji s Odjelom za djecu predškolskog uzrasta organizira prigodne radionice vezane uz prirodu i planinarenje te obilježavanje pojedninih dana.

Iako je planinarenje zahtjevno i složeno i treba mu pristupiti oprezno, zapravo svatko može planinariti, samo se treba dobro pripremiti i izabrati planinu prikladnu našim mogućnostima.

U Osmici imaju bogato iskustvo rada s malim planinarima kroz organiziranje male planinarske škole.

Djeca se u ovakve radionice uvijek rado uključuju, imaju pregršt zanimljivih pitanja i komentara, ali najveći interes pokazuju kada odu u prirodu. Prema riječima Vitomira Murganića, barem jednom mjesečno trebalo bi ih odvesti negdje u planinu i provesti kvalitetno vrijeme s njima.

Bila je ovo prilika da djeca nauče kakve sve planine imamo u Hrvatskoj, kako se treba ponašati prilikom planinarenja, a najvažnije od svega da razvijaju ljubav prema prirodi i zajedništvu.